Adını koyamasak da başka başka noksanlıkların altını çizsek de hepimiz farkındayız yaşamın sıradanlığının; onun için şiir, resim, müzik ve hikâye var. Anlık hissedişlerin aydınlığına renklerle, melodilerle, sözlerle süreklilik kazandırmaya çalışıyoruz. Bazen acıların bazen neşenin hülasa hayata dair her şeyin hasılasından beslenen sanat sâyesinde hayatımıza büyüyü âdeta raptediyoruz. Tarife gelmeyen hisleri; birkaç cümle, bir dize, birkaç çizgi, birkaç nota ile gözler önüne serip, bazen canımızı acıtsa da hayata anlam katanlar olmasaydı, belki de insanın bir ruhu var mı tartışmasını yapma ihtiyacı hissetmezdik. Gerçek dünyanın acıları sona ermez hatta kimi zaman hikâyeler gerçek dünyanın acılarının kat be kat üstünde bir acıyı yüreğimizin orta yerine bırakabilir. Bir tek farkla: Hikâyeler acılar da dâhil her şeyi anlamsız olmaktan çıkartarak tekâmülün bir basamağı hâline getirirler.
Ahmet Turan Tiryaki hikâyeleriyle hayata büyüyü, acıları umutlarla mezcederek yeniden getiriyor ve bunu yaparken de Edith Piaf, Tanburi Cemil Bey, Chopin, Müslüm Gürses, Sıdkî Baba, Almas Yıldırım gibi isimlerin hayatlarından ilhamını alıyor. Cemil Bey’in içindeki sesleri duyurma tahassürüyle geçen ömrüne bir saygı duruşu niteliğindeki “Saide Sana Biraz Tanbur Çalayım mı?” hikâyesi hayata büyüyü yeniden getiren ruhların kapısını açıyor âdeta: “Cemil, bilhassa yalnız başına kaldığı zaman kemençesine dokunur dokunmaz bir cezbeye kapılıyordu. Sanki biraz evvel parlayıp sönen bir yıldızın üzerinde oturuyor, orada biraz dinlendikten sonra gelip geçen bir kuyruklu yıldızın üzerine sıçrıyor, Güneş’in, Ay’ın ve uzaydaki türlü çeşit bulutların etrafında dönüyor, kâinatın sesini ruhuyla dinliyor, yorulunca Ay’da soluklanıp, uyuya kalıyordu. Böylesine olağanüstü bir seyahatten sonra sabah olup da Dünya’da gözlerini açınca, uğraşmak zorunda kaldığı her şey Cemil’e ağır geliyor, onu mutsuz ediyordu.”
Emre Kaşık –
Naçizane tavsiyem o ki kitabı temin etmeli ve Ahmet Turan Tiryaki ile bir an önce tanış olmalısınız.
gökbörümtn –
TİRYAKİ KALEMİ TİRYAKİ EDİYOR ADAMI
Ayberk Ayaz –
Târihi, tanınmış kişiler ile harmanlanan hikâyelerden oluşuyor kitap. Etkilenmemek elde değil. En az bir hikâye size dokunacak, belki yaralayacak, belki gülümsetecek… Velhâsıl, tez zamanda edinip okuyunuz, pişman olmayacaksınız.
Hıfsullah Altaçlı –
Bilinen isimlerin hayatlarından ilham alan hikâyeler. Yazarın, Ayarsız Dergi’de yayınlanan yazılarını ihtiva eden, kaliteli ve okumaya harcanacak zamana değecek bir kitap.
turan tekintongaç –
Yazar bir çok övgüyü hakediyor.
gelibolu şehit –
Türk hikayeciliği yeni bir yazar kazanıyor.
bekir yücel –
Ayarsızdan takip edebildiğimiz hikayelerin, bir arada olması güzel düşünülmüş bir çalışma. tebrik ederim.
bayanmonus –
Büyülü, mucizevi ve kesinlikle kalbe dokunan hikayeler.
Müthiş…
RÜYANAZ –
Gerek ülkemizde gerekse diğer Türk coğrafyalarında yaşayan kişiler ve olaylar üzerinde gerçekle kurgu karışımı hikâyelerden oluşuyor. Okurken hissettiriyor kendini yazarın her bir hikâyesi :))
01 Ocak 2020